Utrygt arbeidsmiljø

Skolehverdagen kan være utrolig stressende. Spesielt når eksamensperioden nærmer seg. Å slite med problemer samtidig som man prøver å gjøre skolearbeid kan fort øke stressnivået kraftig. Det kan hende du er syk, foreldrene krangler eller opplever konflikter med venner eller kjæreste. Dette er problemer som kan gå utover prestasjonsnivået på skolen, og som ofte ikke kan løses på kort tid. I denne artikkelen skal vi ikke lære deg å løse selve problemet – istedenfor har vi en rekke læringsstrategier som kan hjelpe deg med skolestresset, dersom du befinner deg i et uheldig læringsmiljø.

1. Planlegg arbeidstiden i forhold til energinivået
Når man sliter med problemer som tærer på energien er det viktig å planlegge arbeidsøkten i forhold til energinivået. Hvis du for eksempel vet at energinivået vil være på topp etter å ha vært med venner, bør du prøve å planlegge en arbeidsøkt rett etter vennetreffet. På samme vis, hvis du vet at omgivelsene hjemme kan være konfliktfylte etter skoletid bør du ungå å planlegge å jobbe med lekser der i den perioden.

2. Jobbe med en venn
Å jobbe med en venn kan ofte distrahere deg nok til å skifte fokuset til skolearbeid. Av og til kan det faktisk være bedre å jobbe med en som ikke kjenner til problemet i det hele tatt. Da er du nødt til å fokusere på skolearbeid framfor å vende konsentrasjonen tilbake til problemet.

3. Distanser deg fra problemkilden
Når man ikke ser problemet er sjansen for å bli påvirket mye mindre. Dersom det er venneproblemer eller familieproblemer du sliter med, kan det ofte hjelpe å distansere deg fra problemkilden ved å endre arbeidssted. Du kan for eksempel lese på et bibliotek eller en café, sitte igjen på skolen eller jobbe hos noen andre.

4. Bruk aktive læringsmetoder
Når du må takle et vanskelig problem i livet, kan det virke helt umulig å bry seg om brøkregning eller norsk litteraturhistorie. Det kan virke håpløst å lære gjennom aktiviteter som krever full konsentrasjon, som passiv boklesing eller å høre på lange foredrag. Gjør i stedet læringen til en aktiv prosess ved bruk av studieleker, spill og selvtesting. Dette kan redde skolehverdagen.

5. Å senke forventningene og belønning
Til slutt er det viktig å huske å ta vare på din fysiske og psykiske helse. Spesielt når du befinner deg i en stressende situasjon. Av og til kan det være smart å senke forventningene til deg selv og lage en plan B, i tilfellet ting ikke går som forventet. Å belønne deg selv oftere enn vanlig, under eller etter en arbeidsøkt, kan hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe. Dette vil hjelpe deg på veien til å minske stresset, bli gladere, og resultere i en mer produktiv skolehverdag.

    Få god oversikt

    •  Ren design, engasjerende ikoner, intuitiv struktur og håndtegnede illustrasjoner.

    •  Få fullstendig oversikt ved å kaste et blikk på siden.

    •  Gode brukeropplevelser gir mestringsfølelse og positive læringsopplevelser.

    Enkelt å holde fokus

    •  Tavleundervisning og synlig lærer aktiviser de viktige læringssentrene i
        hjernen.

    •  Korte og presise videoer regissert av et profesjonelt filmteam i studio.

    Forstå det vanskelige

    •  Motiverende lærer med topp score fra elevundersøkelsen.

    •  Videoer med eksempler, analogier og tankekart.

    •  Til hver teorivideo har vi anbefalte studieteknikker.

    Øv på riktig tema

    •  Videoer kan merkes med ulike emojis som representerer din læringsopplevelse.

    •  Selvtester med oversiktskart som viser temaer det er vanlig å møte på eksamen. Oppgavene blir også markert med en farge etterhvert som du
       løser de. 

    •  Selvtester med oversiktskart over hvilke oppgaver andre studenter opplever som krevende.

    Få hjelp når du stopper opp

    •  Våre leksehjelpere vet hvordan man skaper positive læringsopplevelser. Ved å sette ord på dine tanker blir det enklere å oppdage hva som holder deg tilbake.

    •  Superelev gjennomgår de beste studieteknikker i 50 korte og effektive artikler.

Image 01