Fem tips for stresshåndtering

Stress er nesten uunngåelig i skolelivet – i tillegg til pensumet finnes det også tidsfrister, presentasjoner, fordypningsoppgaver og eksamener en elev må takle. Av og til kan det være positivt med litt stress, ettersom det kan motivere deg til å være effektiv. Men når man stresser for mye kan det derimot forårsake både psykiske og fysiske problemer, og da er det viktig at man lærer å håndtere stress på en sunn måte.

Her har vi fem tips for deg som trenger stresshåndtering!

1. Sett av tid for avkobling


Jo mer skolearbeid du har, desto viktigere er det med daglig avkoblingstid fra skolearbeidet. En pause hvor du tenker på alt annet enn skolearbeid vil hjelpe deg mer enn du tror! (Les også: avkoblingsteknikker) Hvis du absolutt ikke vil ta en pause hvor du slutter å tenke på skolearbeid, så kan du heller vurdere å dra på en ferie. Ja, du hørte meg riktig – ta med en god study buddy og reis til et sted langt ifra der du pleier å bo, og heller prøve å gjøre lekser i det nye miljøet. Du kommer garantert til å finne igjen motivasjonen!

2. Fordele arbeidsmengden


Altfor mange elever gjør feilen av å sette seg urealistiske mål. Når man planlegger å skrive ferdig en 15-siders oppgaver fra bunnen av på en kveld, er det ikke overraskende at man begynner å stresse. Så tips nummer to: fordel arbeidsmengden, og ha realistiske mål!

3. Planlegge og organisere arbeidet


Hjernen vår har ikke kapasiteten til å huske altfor mye informasjon på en gang, og når man forsøker å huske flere tidsfrister og innleveringer samtidig er det fort gjort at man glemmer viktige datoer og begynner å stresse. Det vil roe deg ned å skrive en plan for når du skal jobbe med de ulike oppgavene, enten du følger planen eller ikke. (Les også: planleggingsteknikker)

4. Sosialisere med mennesker som får deg til å slappe av


Det hjelper lite å ta pause med mennesker som stresser mer enn deg. Til tider kan du prøve å henge med venner i en annen linje, fra en annen skole, eller rett og slett en i klassen som ikke bryr seg like mye om oppgaven som deg.

5. Unngå unødvendige stress


Til slutt er det viktig at man identifiserer de unødvendige stressfaktorene. Tenk nøye gjennom alt du stresser over: må det sees på som en stressfaktor? Er det absolutt nødvendig at du når alle målene? Prøv å eliminere alt av unødvendige stressfaktorer og plutselig vil livet bli lysere!

    Få god oversikt

    •  Ren design, engasjerende ikoner, intuitiv struktur og håndtegnede illustrasjoner.

    •  Få fullstendig oversikt ved å kaste et blikk på siden.

    •  Gode brukeropplevelser gir mestringsfølelse og positive læringsopplevelser.

    Enkelt å holde fokus

    •  Tavleundervisning og synlig lærer aktiviser de viktige læringssentrene i
        hjernen.

    •  Korte og presise videoer regissert av et profesjonelt filmteam i studio.

    Forstå det vanskelige

    •  Motiverende lærer med topp score fra elevundersøkelsen.

    •  Videoer med eksempler, analogier og tankekart.

    •  Til hver teorivideo har vi anbefalte studieteknikker.

    Øv på riktig tema

    •  Videoer kan merkes med ulike emojis som representerer din læringsopplevelse.

    •  Selvtester med oversiktskart som viser temaer det er vanlig å møte på eksamen. Oppgavene blir også markert med en farge etterhvert som du
       løser de. 

    •  Selvtester med oversiktskart over hvilke oppgaver andre studenter opplever som krevende.

    Få hjelp når du stopper opp

    •  Våre leksehjelpere vet hvordan man skaper positive læringsopplevelser. Ved å sette ord på dine tanker blir det enklere å oppdage hva som holder deg tilbake.

    •  Superelev gjennomgår de beste studieteknikker i 50 korte og effektive artikler.

Image 01